Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Notifications
  • CLARION Informacije
Iskaži poštovanje i poštovanje će ti biti uzvraćeno - Show respect and respect will come back to you
Sign in to follow this  
Citer?

[PC] GreedFall

Recommended Posts

linija_zuta.png

GreedFall

linija_zuta.png

 

220px-Greedfall_cover_art.jpg

 

linija_zuta.png

Recenzija

linija_zuta.png

 

Teško mi pada ovo sušno razdoblje u žanru RPG igara zapadnjačkog tipa. Nisu Dragon Age i Mass Effect trilogija bez svojih mana, ali mi ostaju kao svijetli primjeri svega čemu jedan RPG treba težiti u mnogim aspektima. Dobra i razgranata priča u fascinantnom svijetu, zanimljivi likovi, napeta borba, loot i tipična RPG progresija. Nova RPG igra GreedFall na prvi pogled ima sve navedeno, no studio Spiders nije poznat po ispoliranim visokobudžetnim igrama. Unatoč njihovom postepenom napretku iz igre u igru, i na GreedFallu se vidi da nešto još uvijek fali.

 

GreedFall u početku ostavlja uistinu snažan dojam. Svijet u kojem se igra odvija inspiriran je kolonijalnom erom 17. stoljeća koji je dodatno začinjen magijom i kojekakvim fantastičnim bićima. Igra počinje sporo, ali zaista dobro iskoristi čitav dvosatni tutorial segment. Unutar njega uspijeva ostaviti dojam boravka u živućem svijetu predstavljajući sve glavne frakcije i neke od sporednih likova. Usput igraču konstantno golica maštu obećanjem kako iza ugla slijede veće, bolje i impresivnije stvari.

 

Čitava premisa vrti se oko ne tako davno otkrivenog otoka imena Teer Fardee. Kontinentalne frakcije već naveliko haraju otokom, a svaka želi iskoristiti tu čudesnu i misterioznu zemlju u svoju korist. U igri je i opaka bolest imena malichor, a otočje predstavlja jedinu šansu za potencijalni lijek. U priči je zaista lako povući paralele sa stvarnim otkrićem i kolonizacijom Amerike, a otok čak ima i svoju verziju prirodoljubnih domorodaca kojima kolonisti narušavaju način života.

 

Greedfall-Choices-Consequences-Guide-900x506.jpg

 

Kolonijalne frakcije također su dobro zamišljene i osim što pršte osobnošću, daju kontekst političkim previranjima i intrigama kakve se ne bi posramila solidna epizoda Game of Thronesa. Uz to, reputacija igrača sa svakom od njih je bitan segment igre koji u nekim misijama, a naročito u njenoj završnici, ima znatan utjecaj na rasplet događaja.

 

Nažalost, segmenti igre najbliži igraču pate od određenih problema. Prvi od njih je anemični glavni lik u obliku plemićkog diplomata imena De Sardet. Kreator lika siromašan je opcijama, no moguće je napraviti reprezentativnog, muškog ili ženskog protagonista.

 

Svijet u kojem se sve odvija je vizualno zaista lijep i to je otprilike njegov doseg. Prostorno je rascjepkan na više manjih dijelova kojima nažalost bolno nedostaje raznovrsnosti i dinamičnosti. Gradovi različitih frakcija su daleko najbolje realizirani njegov dio no često koriste identične građevine, raspored prostorija i unutarnje uređenje. Priroda i teritorij između gradova nemaju različite biome te se svodi na samo jedan tip okoliša. NPC likovi nemaju dnevnu rutinu, a zapravo ih je i premalo zbog čega svijet često izgleda vrlo isprazno, a izvan misija u njemu nemate apsolutno ništa za raditi.

 

Unatoč čestom recikliranju grafičkih komponenti, GreedFall izgleda vrlo lijepo. Krase ga solidne teksture i vrlo dobar sustav osvjetljenja koji stvarno zorno dočarava atmosferu okoliša u kojem se igrač nalazi. Igra definitivno briljira i u semgnetu kojeg smatram vrlo bitnim u ovom tipu RPG-a – lootu. Ovdje je ponuda zbilja vizualno raznolika, a oklopi i oružje su tematski prikladno dizajnirani.

 

Naravno, nije i vizualni aspekt igre bez određenih problema – zašto bi u ovakvoj igri uopće i bio? To se poglavito odnosi na likove čije su facijalne ekspresije ukočene, a pokreti usta neusklađeni s onim što pričaju. Nije to nešto što značajno utječe na igru, no bode u oči, naročito kada se u obzir uzme iznimna kvaliteta i ekspresivnost glasovne glume. U prijevodu – emocije likova se čuju, ali se rijetko kada vide.

 

GreedFall-2-770x515.jpg

 

maxresdefault-6.jpg

 

GreedFall je igra koja je stvarno zbunila sva moja gamerska osjetila. Na prvi pogled ima sve što jedan RPG ovog tipa treba imati – solidnu priču, zanimljiv svijet, suborce, ekspanzivne RPG elemente i dobre vizuale. No, premda ima širinu, apsolutno joj nedostaje dubine. Gotovo svim segmentima fali ono nešto što bi ih dovelo na razinu igara iz kojih GreedFall vuče inspiraciju. I to je uvjerljivo najveći problem jer sam igrajući GreedFall maštao o ponovnom igranju Mass Effecta ili Dragon Agea.

 

Možemo uzeti u obzir kako je igra vrlo ambiciozna budući da je napravljena od strane 30 ljudi s daleko manjim budžetom, ali to ne znači kako je vrijedna vašeg vremena. Ako vas baš jako svrbi nedostatak RPG igara, GreedFall može poslužiti. No, jednako vas, ako ne i bolje, može počešati i ponovni prelazak nekog starijeg Biowareovog uratka.

 

linija_zuta.png

Gameplay

linija_zuta.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...