Loading...

This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.

Instaliranje i brisanje drajvera za graficku kartu

Author Message
Clarion Veteran

User avatar

Registrovan: Aug 3, 2011
Broj postova: 5255
Lokacija: Aranđelovac
Država:
Pohvalio: 907 x
Pohvaljen: 838 x
Online: 40d 9h 17m 16s
Medalje: 2
Post Instaliranje i brisanje drajvera za graficku kartu   08 Jul 2018, 10:39
Kompletno uputstvo za brisanje i instaliranje drajvera za graficku kartu


Sigurnosna beleska:
U pravilno odrzavnim sistemima svi koraci ovog uputstva su potpuno sigurni i pravilno izvrseni ne predstavljaju rizik. U neodrzavanim sistemima se mogu desiti nepredvidjene komplikacije. Za slucaj da pogresno uradite neki od koraka ili se vas sistem lose ponasa zbog koriscenja prilozenih programa, ja ne preuzimam nikakvu odgovornost za svu mogucu stetu.


Prvo i osnovno sto morate da uradite je da downloadujete same drajvere.

Ukoliko imate ATI (AMD) kartu, onda drajvere skidate odavde
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Ukoliko imate NVidia kartu, onda drajvere skidate odavde
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx

U oba slucaja potrebno je izabrati odgovarajuce opcije u padajucim menijima. Treba izabrati vrstu, seriju i sam model karte, i na kraju operativni sistem koji koristite. Budite oprezni prilikom biranja 32 bit i 64 bit sistema.
Bicete preusmereni na novu stranu gde mozete naci potrebne drajvere. Za ATI karte je dovoljno skinuti prvi ponudjeni paket "Catalyst Software Suite". Nvidia nudi samo jedan paket koji treba da skinete. Potvrdite da se vasa karta nalazi u listi podrzanih karti tako sto cete kliknuti na "Supported Products" i naci svoju kartu u listi.
Za sada samo downloadujte drajvere negde gde cete ih lako pronaci.


A sada i sam tutorijal.

Prvi deo: Brisanje drajvera i njegovih ostataka.

Pre brisanja par detalja.
NVidia preporucuje da se novi drajveri instalriaju preko postojecih da bi se zadrzala stara podesavanja. ATI ovo ne kaze zvanicno, ali i kod njih je u principu ista situacija.
U zavisnosti od toga kada su vam instalirani drajveri ovo mozete i ne morate da uradite. Ja preporucujem da stare drajvere izbrisete kompletno po ovom uputstvu prvi put i izvrsite potrebna podesavanja, a onda sledece drajvere instalirate preko postojecih. Ovo je samo mere predostroznosti da biste bili sigurni da je sve kako treba.

U nastavku cemo koristiti 2 programa, Driver Sweeper i CCleaner. CCleaner je opcion. Njega cemo koristiti za ciscenje reigstra. On ce osim ostataka drajvera ocistiti i sve ostale greske registra. Ukoliko niste sigurni da li je ovo sigurno mozete i preskociti ovaj program.
Oba programa su besplatna i mogu se naci na sledecim adresama (CCleaner ima i verzije koje se kupuju, ali je dovoljna i besplatna)
http://phyxion.net/Driver-Sweeper/Driver-Sweeper/
http://www.piriform.com/ccleaner/download

1. Instalirajte oba programa
2. Otvorite Control Panel (windows CP, ne nvidia) i izaberite "uninstall a program" ili "add/remove programs"
3. Pronadjite sadasnje drajvere i izbrisite ih
4. zatvorite sve prozore i restartujte racunar u safe mode
a) Start menu, Run
b) Ukucajte msconfig i pritisnite ok
c) u novom prozoru izaberite "Boot" tab i stiklirajte "Safe boot" opciju. Po defaultu ce biti izabrana "Minimal" opcija, ali ako nije vi je izaberite.
d) Pritisnite "Apply" i onda "OK"
e) Sistem ce vas pitati za restart racunara. Kliknite "Restart"


Sistem ce se podici u safe mode. Nemojte da se plasite sto izgleda ruzno. Tako i treba

5. Pokrenite Driver Sweeper
6. Stiklirajte "AMD - Display" i "NVidia - Display" i kliknite "Analyse" (Slobodno mozete oba da stiklirate. Za slucaj da ste ranije imali i druge drajvere ovo ce ih izbrisati. Ukoliko niste, nista nece ni biti pronadjeno i nece biti stete)
7. Program ce naci neke fajlove i priakzati listu. Samo pritisnite "Clean"
Na ovoj slici se vidi mnogo vise fajlova nego kod vas. To je zato sto ja nisam brisao svoje drajvere iz Control Panela nego samo analizirao ovde da vidite kako izgleda. Moguce je i da program ne pronadje nista. Ni to nije problem. Samo zatvorite prozor.

Opcioni koraci. Ukoliko ne zelite da koristite CCleaner idite na korak 13.
8. Otvorite CCleaner
9. Kliknite na "Registry" i onda na "Scan for issues"


U zavisnosti od vaseg racunara scan moze trajati vise ili manje. Kada bude gotov dobicete listu gresaka u vasem registru. Lista moze biti veca ili manja, sto opet zavisi samo od vaseg racuanra.


10. Kliknite na "Fix Selected Issues..." i Program ce vas pitati da napravite backup. Kliknite na "Yes" i snimite backup bilo gde gde cete ga lako naci.


11. Kada snimite backup, pojavice se novi prozor u kome ce biti objasnjene greske registra i biti ponudjena opcija za resenje. Mozete ispravljati svaku gresku pojedinacno ili sve odjednom ili neku od gresaka preskociti. Ja preporucujem brisanje svih odjednom jer vam objasnjenja ionako verovatno nista ne znace. Znaci, kliknite na "Fix all selected issues"


12. Kada se to zavrsi clicnite na "Close". Mozete ponovo pokrenuti scan ispocetka i moguce je da cete opet naci greske. Ako zelite ponavljajte proces dok program ne kaze da su sve greske ispravljene. Samo ne zaboravite da pravite backup svaki put.

Ukoliko se nesto cudno desava ili primetite nekakvu gresku uvek mozete vratiti registar na staro duplim klikom na backup. Sistem ce vas ptiati da li zelite da uradite "Merge" datog registra. Samo potvrdite. Backup vracate od najnovijeg ka najstarijem. Dakle poslednje izmene ponistavate prvo. Naziv backupa registra je zapravo datum i vreme tako da mozete videti koji je najnoviji.

13. Ponovite korak 4. samo ovog puta odstiklirajte opciju "Safe Bot" i racunar ce se restartovati normalno.

To je to. Sada ste u potpunosti bez drajvera za graficku kartu.

Drugi deo: Instaliranje drajvera


ATI

1. Pokrenite instalaciju
2. Kliknite na "Install" i sacekajte da se pojavi novi prozor


3. Kliknite na "Next"


4. Kliknite na "Install"


5. Izaberite "Express" i kliknite na "Next" (mozete izabrati i custom ukoliko ne zelite neki od ponudjenih alata. Dobicete samo jedan korak vise gde cete izabrati sta zelite da instalirate i opet pritiskom na "Next" dolazite do koraka 6)


6. Kliknite na "Accept"


7. Sacekajte da se sve instalira i kliknite na "Finish" (Moguce je da ce se tokom instalacije drajvera ekran zacrneti na kratko. To je normalno)NVidia

1. Pokrenite instalaciju
2. Kliknite na "OK" i sacekajte da se pojavi novi prozor

Nemam nvidia kartu tako da, na zalost, ne mogu da opisem ostale korake, ali je skoro isto kao i kod ati verzije. Ako ima neka dobra dusa da mi posalje slike moci cu da zavrsim. Bez okvira i svega, to cu sam. Samo print screen ili kropovani prozori


Upravo ste uspesno isntalirali drajvere za svoju graficku kartu.

_________________
Image


This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.
Display posts from previous:  Sort by  
Jump to:  

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest